Köszi, NEM! – Mondj nemet a dohányzásra! képregénypályázat | firstkryon.hu

Dohányzási nyilatkozatok, Dohányzás: aktív és passzív halál

Megszavazták, lesz dohányzási tilalom 2012 januárjától

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Jövő dohányzási nyilatkozatok januárjától lényegében minden zárt légterű helyen dohányzási nyilatkozatok lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. Az Országgyűlés kedden kormánypárti politikusok kezdeményezésére igen szavazattal, 37 ellenében és 14 tartózkodással módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt.

Nemmel szavazott húsz szocialista és tizenöt jobbikos képviselő mellett a kereszténydemokrata Rubovszky György és a független Molnár Oszkár. Három kormánypárti politikus - köztük Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető - bár jelent volt az ülésteremben, nem szavazott. Megszavazta viszont az indítványt tizenhárom szocialista így például Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikótizenhét jobbikos és nyolc LMP-s politikus.

Köszi, NEM! – Mondj nemet a dohányzásra! képregénypályázat

A törvénymódosítás értelmében A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, dohányzási nyilatkozatok szivarszobákban ugyanakkor étel és ital nem szolgálható fel.

Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási dohányzási nyilatkozatok és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára - biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be. Ugyanakkor szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál.

dohányzási nyilatkozatok

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az államigazgatási szerv eltekinthet a bírság kiszabásától, ha az intézmény vezetője, üzemeltetője, a rendezvény szervezője, a munkáltató, illetve akit a közforgalmú intézmény szabályzata erre kijelöl, a tilalmat megsértőt felszólította a dohányzás befejezésére, vagy ha ennek nem tesz eleget, az intézmény elhagyására.

Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet magánszemélyek esetében.

Olvasási mód:

Az államigazgatási szerv havonta átutalja az így befolyt összeg felét az egészségügyért felelős minisztérium költségvetési fejezetének, negyedét pedig a bírságot kiszabó ÁNTSZ számlájára.

Az előbbi hányad különösen dohányzásmegelőzésre, a dohányzásról való leszokást támogató programokra, egészség-megőrzési célokra, valamint az egészségügyi ellátás színvonalát fejlesztő programokra használható fel. Az utóbbit a hatósági felügyelet fejlesztésére és a népegészségügyi hatósági munka támogatására kell fordítani.

A bírságolás három hónap türelmi idő után, A dohánytermékek forgalmazására és a cigarettásdobozok csomagolására vonatkozó előírások betartását továbbra is a fogyasztóvédelmi felügyelőségek ellenőrzik. A tizennyolc kormánypárti politikus - köztük Lázár János fideszes frakcióvezető - által jegyzett indítvány indoklása szerint a dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is, ahol a lakosság 38 százaléka dohányzik.

Ennek számlájára írható - áll az dohányzási nyilatkozatok - hogy a tüdőrák miatti halálozást tekintve Magyarország "világelső". A törvénymódosítással a nem dohányzók dohányzási nyilatkozatok szóló jogszabály preambuluma is kibővül, így tartalmazza majd azt a megállapítást, A dohányzás kódolása veszélyes? "a dohányfüst minden esetben mérgező, annak nincs biztonságos egészségügyi határértéke", és ebből következően azt az elvárást is, hogy "kerülni kell a dohányzást különösen kiskorúak, várandós nők, betegek vagy mozgásukban bármilyen okból korlátozott személyek jelenlétében a magánélet színterein is, különösen a zárt légterű helyiségekben vagy gépkocsik zárt utasterében".

Ugyanakkor az előterjesztő fideszes Hollósi Antal Gábor korábban visszavonta azt a módosító javaslatát, amely kifejezetten tiltotta volna a dohányzást azokban a személygépkocsikban, dohányzási nyilatkozatok 18 éven aluli fiatal ül.

Dohányzás a terminálon

Módosul viszont a társasházi törvény, kimondva: a tulajdoni hányad szerint legalább négyötödös többséggel hozott eltérő rendelkezés hiányában tilos dohányozni a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, helyiségekben. Újdonság továbbá, hogy az ügyészség, az ÁNTSZ és egészségvédelmi érdekképviseletet ellátó társadalmi szervezet is közérdekű keresetet indíthat a nemdohányzók védelméről szóló törvény megsértője ellen, feltéve, hogy a jogszabályba ütköző tevékenység a lakosság széles körét érinti.

a dohányzás világméretű szervezete lehet-e abbahagyni a dohányzást, hogy jobb legyen

Per akkor is indítható, ha a sérelmet szenvedők személye nem állapítható meg. Egyelőre nem lehet dohányzási nyilatkozatok, mi lesz a parlamenti dohányzóval A Fidesz szerint gyakorlatilag semmilyen gazdasági hátrány nem éri a vendéglátóipart a nemdohányzók védelméről szóló, kedden elfogadott törvény miatt. Heintz Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője, a javaslat egyik előterjesztője a parlamenti dohányzási nyilatkozatok után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a jogszabály annak a megelőző szemléletnek az első mérföldköve, amely a jövőben a népegészségügyi program lényegévé kell, hogy váljon.

Úgy fogalmazott, az Országgyűlés sikeresen felvette a harcot a dohányzás okozta "járvánnyal". A befogadott, támogatott módosító indítványokra utalva hozzátette, ezektől a törvény nem lett felpuhított vagy gyenge. Pártja szerint a szigorított szabályozás gyakorlatilag semmilyen gazdasági hátrányt nem okoz a vendéglátóiparnak - jelentette ki.

Kapcsolódó tartalom

A kormánypárti politikus az országházi dohányzónak, a főemeleti as számú teremnek a sorsával kapcsolatban nem tudott nyilatkozni. Az kérdés, hol cigarettáznak a jövőben a dohányzó parlamenti képviselők az Országházban - jegyezte meg, hozzáfűzve: "az a tervünk, hogy minél többüket megpróbáljuk rávenni az egészséges életmódra és a dohányzás abbahagyására".

leszokni a dohányzásról, mi a következő

Az a média dolga. Kérdésre válaszolva Heintz Tamás elmondta, a gyermekjóléti, egészségügyi intézmények esetében még nyílt térben sem jelölhet ki dohányzóhelyet a munkáltató.

Magyar Narancs - Tudomány - A nemdohányzók védelme - Ül a hamutálcán

Ugyancsak kérdésre kitért arra is, dohányzási nyilatkozatok korábban láncdohányos volt, de körülbelül egy hónapja már megvan a cigaretta nélkül. Az index. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi dohányzási nyilatkozatok csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni.

A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra dohányzási nyilatkozatok minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!