Orr dohányosok
Tartalom
Harmadlagos nikotinterhelés Az utóbbi évtizedben a passzív dohányzás esetleges veszélyeire is ráterelődött a figyelem. Passzív dohányzás alatt nem dohányzók dohányfüstnek, orr dohányosok dohányzás égéstermékeinek való zárt helyiségben történő, akaratuktól független kitételét értjük.
Zárt helyiségben a dohányfüst két forrásból kerül a környezetbe: részint az ott szívott cigaretta, szivar, pipa dohányos által be nem szívott, így közvetlenül környezetbe kerülő füstjéből az un. Ezek természetesen a helyiség levegőjében felhígulnak, így az ott tartózkodó nem dohányosok dohányfüstnek való kitettsége lényegesen kisebb és bizonyos mértékig minőségében is különbözik az aktív dohányosok esetében fennforgó kitettségtől.
Több tanulmányban a dohányzók orr dohányosok zárt helyiségben tartózkodó nem dohányzók vérében - 8 órás együtttartózkodás után - a szénmonoxid-hemoglobin szintjét olyan magasnak találták, mint ha 5 cigarettát szívtak volna el, a vizelet- és nyál nikotinkoncentrációját pedig a gyengébb dohányosok körében mért szinttel azonosnak találták.
Egyre nő azon tanulmányok száma, amelyek a passzív dohányzás szerepét hangsúlyozzák nem dohányosok körében észlelt tüdőrákos megbetegedés kialakulásában.
Dohányzás káros hatásai
A passzív dohányzás számos orr dohányosok egészségkárosító hatással rendelkezik. A nem dohányosok jelentős hányadánál szem-irritációt, fejfájást, köhögést, orrtüneteket vált ki, és súlyos allergiás rohamokat okozhat a légúti allergiában szenvedő egyéneknél. Mérési adatok bizonyítják, hogy a krónikus passzív dohányzásnak való kitétel jelentősen csökkenti az exponált nem dohányzóban a kis légutak működését, hosszú behatás után olyan mértékben, amely felér azzal, amit napi 10 cigarettát szívó dohányosoknál észlelnek.
Burnót : dohánypor szippantása orron keresztül tubákolás - tobacco Bagózás: dohánylevél rágása A nikotin[ szerkesztés ] A nikotin egyike a dohánynövény anyagainak. Képlete: C10H14N2. Levegőn megbarnuló, lúgos kémhatású, erősen csípős ízű, olajos folyadék. A nikotin 20—60 mg-ja már halált okozhat. Fiziológiája[ szerkesztés ] A dohány különösen a cigaretta aktív hatóanyagainak bevitele a levelek meggyújtásakor keletkező gázok beszívásával történik.
A passzív dohányzás a dohányossal egy helyiségben tartózkodó csecsemők és gyermekek egészségére nézve különösen veszélyes. Asztmás megbetegedés gyakorisága is jóval gyakoribb dohányos szülők gyermekei között, sőt az un.
Passzív adagok Egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó ember. Étteremben, ahol külön rész van a dohányosoknak és a nemdohányzóknak, de egy légterű a helyiség, két óra eltöltése másfél cigaretta elszívását jelenti. Munkahelyen, ahol nem tiltott a dohányzás, és nincs külön dohányzásra kijelölt hely, nyolcórás munka mellett hat szál cigarettát szív el a nemdohányos is.
Otthonában, huszonnégy óra alatt, egy doboz cigarettát elfogyasztó társ mellett három szál leszokni mindent a dohányzásról a fejemben szív el a passzív dohányos. Orr dohányosok parkban három órát ücsörögve valaki mellett, aki dohányzik, a nemdohányzó is elszív egy szál cigarettát.
Autóban, ha egyvalaki dohányzik, és az ablakokat nem húzzák le, egy óra alatt három szál cigarettát szív el a nemdohányzó utas is. A beszívott füst és a cigaretták számának megfeleltetése közelítőleges. A passzív dohányzáskor leszívott füst mennyisége több tényező függvénye; akár kétszerese vagy háromszorosa is lehet a fenti orr dohányosok, ha többen dohányoznak a helyiségben, ha közelebb ülünk a dohányzóhoz, ha több cigarettát szívnak el, ha kicsi a helyiség, vagy ha rossz a szellőzése.
Nem dohányoznak a Fül-Orr-Gégészeti Klinika orvosai Volt, aki leszokott, az új kollégák közül pedig napi szinten senki nem dohányzik — mondja dr. Noszek László főorvos.
Daganatos betegség és táplálkozás Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.