Van rosszabb az állandó orrdugulásnál: az orrcsepp-függőség! | Well&fit

Orrcsepp függőség. Miért veszélyes az orrcseppfüggőség?

orrcsepp függőség

Miért veszélyes az orrcseppfüggőség? Szerző: Dr.

Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az orrcsepp függőség orrdugulás ellen hosszú távon a szteroid orrspray a jó választás, azonban sokan idegenkednek a használatától, emiatt később az orrcsepp-függőség tüneteivel fordulnak fül-orr-gégészhez. Náthától az orrcsepp-függőségig Dekongesztáns, vagy nyálkahártya-lohasztó néven ismerjük a nátha esetén használt orrsprayket. Recept nélkül kaphatók a gyógyszertárban, bármikor könnyen beszerezhetők, ha szükség van rá. Sőt, nátha esetén használni is kell, ha ugyanis az orrdugulást nem kezeljük, egyéb betegségekkel — például fül- és arcüreg problémák — is szembenézhetünk. Ezeket a készítményeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt gyakorisággal és ideig — általában maximum nap — szabad használni, különben az orrnyálkahártyát károsíthatják.

Horváth Tamás - ENT House Számos olyan megbetegedés létezik, melynek gyógyulását jelentősen meggyorsítják a különböző, recept nélkül kapható, ún. Ezek az orrcseppek jók és hasznosak!

Hajmeresztő házi praktikák orrspray-függőségre -

Azonban csínján kell bánni velük, mivel tartós használatuk esetén, számos nem kívánt mellékhatás léphet fel. A orrcsepp függőség orrcseppeket legfeljebb napig szabad használni!

  1. A náthaszezon beköszöntével egyre többen vásárolunk orrcseppet, vagy orrspray-t orrdugulás kezelésére.
  2. Orrcseppfüggőség: hogyan alakul ki és miért veszélyes? - HáziPatika
  3. Lassan 3 éve masszív orrspray-függő vagyok, talán viccesen hangzik, pedig nem az -
  4. Orrcsepp-függőség? – Így kerüld el! | nlc
  5. Lehet-e az orrcsepptől, orrspraytől is függni?
  6. Orrspray: ezt okozza a helytelen használat! - EgészségKalauz
  7. Fájó lábak a dohányzásról való leszokás után
  8. Van rosszabb az állandó orrdugulásnál: az orrcsepp-függőség!

Ezek közül talán orrcsepp függőség legfontosabb a  függőség. Ez azt jelenti, hogy bár a betegnek korábban sem volt jó az orrlégzése nyilván valami miatt elkezdte az orrcseppet használniazonban egy idő után már kizárólag csak orrcsepp használatát követően tud orrán keresztül orrcsepp függőség venni.

A szervezetünk ezekhez a szerekhez hozzászokhat. Extrém esetben ez a hozzászokás olyan mértékű lehet, hogy napi több üveg orrcseppet is elhasználhatnak a betegek!

Orrcseppfüggőség: egy gyors műtét segíthet

Hirdetés Az orrdugulás - okok és következmények Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja az áthaladó levegőt.

Az orrdugulás lehetséges okai A lohasztó orrcseppek  a nyálkahártya ereit húzzák össze, ezáltal csökkentik a vérellátást.

orrcsepp függőség

Így kevesebb folyadék tud az erekből a szövetközi résekbe filtrálódni, tehát csökken a nyálkahártya-duzzanat. Ez a hatás rövid távon jó, de csak rövid távon valósul meg. Hosszú távon úgynevezett rebound visszacsapás effektus alakul ki, szövetközi vizenyő jön létre, tehát paradox módon az orrcsepptől lesz tartósan duzzadt az orrnyálkahártya!

Ezenkívül, ha nagy mennyiségben jut a keringésbe ilyen szer, az már akár a vérnyomást is befolyásolhatja. Mit lehet tenni, ha orrcsepp függőség mégis rászokott az orrcseppre?

Inkább az orrcsepp-függőség, mint a szteroid?

Milyen orrcseppet válasszunk a patikában? Orrcseppeket náthás vagy allergiás tünetek enyhítésére alkalmazunk, ezek ugyanis olyan betegségek, melyeket elég csak helyileg kezelni, nincs szükség az egész szervezet gyógyszerekkel való megterhelésére. Természetesen van rá megoldás. De mint minden függőség megszüntetése, eleinte ez is csak átmeneti rosszabb állapot jelen esetben rosszabb orrlégzés mellett lesz csak megoldható.

hagyja abba a dohányzást egyszer és mindenkorra

Ilyenkor az orrcseppet fokozatosan fel kell cserélni receptre kapható, az allergia és az idült orrnyálkahártya-gyulladás kezelésében használatos szteroidos orrspray-re. Mivel azok hatása kevésbé drámai, mint a lohasztó orrcseppeké, ezért a betegek önmagában a szteroidos orrspray-vel ritkán elégedettek.

orrcsepp függőség hogyan lehet leszokni a dohányzásról 5 lépés

Ezért kiegészítésképpen tengervizes sóval történő orröblítés, vagy allergia ellenes gyógyszer átmeneti szedése is szóba jöhet. Ha mindezek ellenére a betegnél továbbra is tűrhetetlenül rossz az orrlégzés, úgynevezett orrkagyló-megkisebbítő műtétet lehet végezni.

Gyógyszerfüggőség és orrcseppek

Forrás: Dr. Horváth Tamás, enthouse.