Dohányzás - mit tehetünk, hogy leszokjunk?

Dohányzásellenes projektek

Egy napig ne gyújtson rá senki 19-11-11

Varázslatosan gyógyul dohányzásellenes projektek tüdő a dohányzás abbahagyása után MTI A tüdőrákhoz vezető mutációkat korábban maradandónak gondolták, amelyek akkor sem múlnak el, ha valaki abbahagyja a dohányzást.

Ám a Nature tudományos folyóiratban publikált új tanulmány szerint az a néhány tüdősejt, amely megúszta a károsodást, képes meggyógyítani a tüdőt.

dohányzásellenes projektek

Ezt a hatást ráadásul olyan páciensekben is megfigyelték, akik a dohányzás feladása előtt negyven évig napi egy doboz cigarettát szívtak — számolt be a kutatásról a BBC News. A dohányosok légutaiban lévő sejtek túlnyomó többségét a dohány megváltoztatja.

  1. A serdülőkori dohányzás családi háttere maros, hargita és kovászna megyei mintán
  2. A dohányzás közösségi megelőzésének szükségessége és lehetőségei Erdélyben
  3. TÁMOP - Tolna Megyei Balassa János Kórház

Az egészséges sejtek pótolják a károsodottakat A sejtek egy kis része azonban érintetlen marad. Az nem teljesen világos, hogy hogyan kerülik el a dohányzás okozta genetikai károsodást, de a tudósok szerint úgy tűnik, mintha "egy atombunkerben élnének".

a dohányzás után a váll fájdalom

Mikor valaki abbahagyja a dohányzást, ezek a sejtek pótolják a károsodott sejteket dohányzásellenes projektek tüdőben. A kutatás megállapította, hogy a dohányzást abbahagyó emberek tüdejében a sejtek 40 százaléka éppen olyan, mint azoké, akik sohasem dohányoztak. A kutatók hangsúlyozták, hogy még vizsgálniuk kell, a tüdőnek mekkora része képes regenerálódni.

dohányzásellenes projektek